Kroatië

Kroatië

 


Kroatië is zowel Mediterraans als Midden-Europees en kent een rijkdom aan natuurpracht die je eigenlijk alleen op ver weg gelegen exotische plekken vindt. Varend door de baaien van Kroatië waan je je in het paradijs, omgeven door groen en blauw en waar een serene rust heerst. Meer je vervolgens aan in een klein haventje, dan is de authenticiteit van het land en de bewoners treffend.

Het landschap in Kroatië is enorm divers. Bergen, kustlijnen met talloze eilandjes, middeleeuwse steden en dorpjes, rotspartijen en watervallen wisselen elkaar af

De regio Zadar heeft eigenlijk 3 gezichten: bergen, kust en eilanden. Er zijn verschillende natuurparken zoals National Park Telascica of Palenica. Landinwaarts stromen rivieren tussen de bergen door, met stroomversnellingen en watervallen. Varen van eiland naar eiland voor de kust van Dalmatie is echt een aanrader!


Dalmatië

Dalmatië

Dalmatie is wereldwijd de bekendste historische regio van Kroatie en wordt gekenmerkt door het groene landschap, de warme blauwe zee, olijf- en vijgenbomen, visvangst en wijnranken.


Kornati eilanden

Kornati eilanden

Wat verder naar beneden vormen de Kornati eilanden de parels voor de kust van Midden-Dalmatie.

Ook deze eilanden liggen in een natuurpark dat alleen via water te bereiken is. Het is hier dus heerlijk rustig!

Omdat de Kornaties totaal niet begroeid zijn, waan je je in het Wilde Westen. De rotsachtige eilanden zonder enige sporen van ontwikkeling vormden vroeger zelfs het decor voor de films van Winnetoe!


Krka watervallen

Krka watervallen

Het andere juweel in Midden-Dalmatie wordt gevormd door de Krka watervallen.

De 72 kilometer lange rivier Krka stroomt via deze indrukwekkende watervallen naar de zee.

Het contrast van de blauwe rivier met haar groene oevers is betoverend.

Het is zeer aan te raden om vanuit de Adriatische Zee stroomopwaarts naar het natuurpark toe te varen en de watervallen te gaan bekijken.


Split

Split

Nog meer naar het zuiden vind je de prachtige middeleeuwse stad Split.

Je voelt je hier aan een rivièra met uitgestrekte stranden en gezellige badplaatsen.

Een gebergte grenst direct aan de kust en je vindt hier een van de mooiste eilanden ter wereld, Hvar.